16. dubna 2025 připadá na Škaredou středu, která je součástí velikonočního týdne. Ačkoliv název zní pochmurně, ve skutečnosti má tento den velmi pozitivní poselství: zbavit se všeho špatného, špatné nálady i zmatků – a přivítat klid a čistotu před svátky.
📖 Kde se vzal název "Škaredá"?
Podle křesťanské tradice se právě ve středu Jidáš škaredil na Ježíše, než ho zradil. Od té doby se středa před Velikonocemi stala symbolem negativních emocí, zklamání a neupřímnosti. Lidé věřili, že kdo se bude na Škaredou středu mračit, zůstane tak po celý rok.
💡 Takže dnes hlavně – úsměv na tváři!
🧹 Den na úklid i očistu
Tento den byl tradičně věnován úklidu koutů a vymetání pavučin. Symbolicky se tím vyhánělo zlé, nečisté a chaotické – jak z domova, tak ze sebe.
Stačí i malé gesto:
👉 Vyhoďte staré noviny
👉 Umyjte kouty, kam jindy „nedohlédnete“
👉 Udělejte si prostor pro velikonoční dekoraci
🎨 Hra: Malování nálad
Zábava pro malé i velké!
🎨 Připravte si papíry a pastelky nebo vodovky.
🟤 Nechte děti vybrat barvy, které podle nich vystihují „škaredou“ náladu – možná šedou, černou, tmavě modrou.
🌈 Pak přejděte na „veselou“ náladu – ať malují barvy radosti: slunce, duhu, květiny, smích.
Tvoření pomáhá pojmenovat pocity a zároveň krásně uvolní napětí.
🥣 Postní středa na talíři
Na stole by dnes neměla chybět skromná, postní jídla – pokrmy z luštěnin, jednoduché polévky nebo bramborové placky.
A nesmí chybět ani tradiční jidáše – kynuté pečivo ve tvaru uzlíku nebo spirály, které symbolizuje Jidášovu zradu, ale zároveň slouží jako připomínka odpuštění a nového začátku.
🥖 Recept na jidáše
Suroviny:
-
500 g hladké mouky
-
250 ml mléka
-
80 g cukru
-
80 g rozpuštěného másla
-
1 kostka droždí
-
2 žloutky
-
špetka soli
-
citronová kůra (volitelně)
-
med na potření
Postup:
-
Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce s lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek.
-
V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, kvásek a máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout asi 1 hodinu.
-
Z vykynutého těsta tvarujte uzlíky, spirály nebo pletýnky, pokládejte na plech s pečicím papírem.
-
Nechte ještě chvíli kynout, pak potřete rozšlehaným vejcem.
-
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova (cca 15–20 min).
-
Ještě teplé jidáše potřete medem.
🌿 Zbavme se škaredého – uvnitř i kolem nás
Škaredá středa není o tom být zamračení – právě naopak. Je to den, kdy si máme uvědomit, co už v sobě nosit nechceme, uklidit, odpustit a udělat prostor pro radost.
💛 Tak se dnes usmějte, dýchejte zhluboka a upečte něco dobrého.
Ať je váš den plný klidu, lehkosti a světla.
Petra :-)